Maakunta järjestää 1.1.2019 Sosiaali- ja terveyspalvelut. Tuottajat voivat olla yksityisiä, julkisia yhtiöitä tai kolmannen sektorin toimijoita. Järjestäjä ja tuottaja erotetaan. Maakunta vastaa ja ohjauksella varmistaa, että palvelut ovat asukkaiden tarpeen mukaisia yhteensovitettuja kokonaisuuksia. Maakunnille siirtyy valtaisasti tehtäviä, omaisuutta, organisaatiota ja henkilötyövuosia. Asiakas valitsee tuottajan.
Valinnanvapaudessa sovitetaan valinnanvapauden piirissä olevat palvelut ja SOTE-palvelut ,joka mahdollistaa kilpailun. Markkinataloudessa yritykset voivat kilpailla laadulla ja kyvyllä tyydyttää asiakkaan tarpeita. Yrityksille ei tarvitse keinotekoisesti luoda markkinoida. SOTE:lla tavoitellaan standardoitua palvelutuotantoa, mcdonaldisaatiota, asiakas tulee palvelluksi nopeasti, palvelu on tarkasti laskettu, tuotetaan määrää, ei laatua ja tuotantoprosessit ovat tarkkaan suunniteltuja. Tehokkuusvaatimukset johtavat digitalisoimiseen.
Asiakas ei ole subjekti, vaan informoitu markkinoinnin kohde. Hänen ei ole mahdollisuuksia läpikäydä arvoihinsa perustuvia vaihtoehtoja. Palveluntuottajan yhtiömuodon oletetaan johtavan tuottajan valintaan, johon hänet vangitaan määräajaksi.
Palvelutuote ei ole konkreettinen, vaan ainutkertainen vuorovaikutusprosessi asiakkaan ja asiantuntijan välillä. Laatuun vaikuttavia tekijöitä on useita. Uudistuksessa ei ole ymmärretty, mitä palvelu on.
Ihmiset jäävät ansaan byrokratian rautahäkkiin järjestelmässä, joka perustuu puhtaasti päämäärähakuiseen, tehokkuuteen, rationaaliseen laskelmointiin ja kontrolliin.
Rauni Seppola
Kauppatieteiden tohtori
Leppävaaran Eläkkeensaajien toiminnantarkastaja
Otsikon lainaus ”byrokratian rautahäkki” on Max Weberin käyttämä ilmaisu.