Espoolle kilpailuetua teknologisesta alueellisesta erikoistumisesta

Espoo on turvallinen paikka asua ja yritysten toimia. Espoon vahvuuksiin on kuulunut sen turvallisuus, luonnonläheisyys ja monikeskusten toimivuus. Se on toimiva niin asumisen kuin yritystenkin näkökulmasta. Espoon moderni, kansainvälinen ja tulevaisuuteen suuntaava luonne tekee Espoosta houkuttelevan kaupungin yrittämiseen. Espoon monimuotoisuus alueidensa suhteen yritysalueista idyllisiin järvimaisemiin on yksi tärkeimmistä kilpailutekijöistä, joista on pidettävä kiinni.

Espoo on monikeskuksinen kaupunki, jotka sujuva julkinen liikenne yhdistää. Suurempien alueiden, kuten maiden ja kaupunkien kehittämisessä älykäs erikoistuminen on ollut jo pitkään strateginen valinta, kun pyritään kestävään ja sosiaalisesti osallistavaan kasvuun. Erikoistuminen olisi viisasta pohjautua Aalto-yliopiston huippututkimukseen sen vahvuusalueilla. Esimerkiksi tavallisista valopylväistä älypylväiksi on hieno esimerkki tutkimushankkeesta, missä kaupunki on mukana. Älypylvästeknologialla saadaan tarkempaa tietoa esimerkiksi ympäristöstä, säästä tai liikenteestä ja niiden keräämän datan pohjalle voidaan kehittää uusia palveluita. Näin Espoo on Suomessa ensimmäisenä ottamassa käyttöön 5G-teknologian hyödyt kaikkien käytössä olevissa infrapalveluissa.

Otaniemeen on muodostunut maailmanluokan innovaatioympäristö, osaamisen keskittymä ns. T3-alue, jossa yhdistyvät  tiede, talous ja taide.  T3-alue on myös kulttuurin ja luovan talouden syntysija.  Tieteen keskus on Aalto-yliopisto, jossa se koordinoi kansainvälisessä kärjessä olevia huippuyksiköitä. Lukuisat kansainväliset huippututkijat tekevät  tutkimustaan siellä. T3-alueella sijaitsevat myös Suomen suurimmat yritykset sekä näihin yrityksiin verkostoituneet pienemmät yritykset ja startup:it.  Verkostot syntyvät suuryritysten ryhmäprojektien  tai paikallisten maantieteellisesti ryhmittyneiden yritysten yhteisprojektien kautta. T3-alueella on perusliiketoiminta-, liiketoimintaa uudistavaa ja kehittäviä verkkoja. Kyvykkäät yritykset   luovat arvoa. Yhteistyö, oppiminen, tiedon jakaminen ja vuorovaikutus  ei rajoitu vain yritysten keskinäisiin suhteisiin, vaan linkittyy  myös kuntaan, valtioon, eri kansainvälisiin verkostoihin, yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. 

Kaupunkirakennetta tulisi kehittää ottaen huomioon yhteiskunnan muutos, ihmisten tarpeet ja toiveet. Kaupungit ovat avoimia verkostoja, joiden toiminnat vaikuttavat ja  ulottuvat  myös hallinnollisten rajojen ulkopuolelle.  Espoo käsittää viisi aluekeskusta, joilla on omat toiminnalliset kokonaisuutensa ja omat identiteettinsä. Erilaisuutta tulee arvostaa ja kaupunkeja kehittää ihmisten toiveiden mukaisesti. Monimuotoisuus  tulee säilyttää käsittäen sekä tiiviitä että väljiä kerrostaloalueita, matalia omakotialueita,  aluekeskuksia kaikkine palveluineen, kaupunkiolohuoneineen ja muina yhteisöllisine tiloineen,  ekologisen verkoston ja virkistys-  kulttuuriympäristön.

Espoon tulee edelleen erottautua   korkean teknologian kaupunkina. Erikoistuminen lisää kestävää ja osallistuvaa kasvua aluetasolla. Vain kasvulla voimme lisätä hyvinvointiamme ja kehittää palvelujamme.

Rauni Seppola Kauppatieteiden tohtori, kunnallisvaaliehdokas SDP

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s