Espoolle kilpailuetua teknologisesta alueellisesta erikoistumisesta

Espoo  on turvallinen paikka asua ja yritysten toimia. Espoon vahvuuksiin on kuulunut sen turvallisuus, luonnonläheisyys ja monikeskuksisuus.  Se on toimiva niin asumisen kuin yritystenkin näkökulmasta. Sujuvat joukkoliikennepalvelut ja kevyen liikenteen väylät edistävät kestävää kehitystä. Espoon moderni, kansainvälinen ja tulevaisuuteen suuntaava luonne tekee Espoosta houkuttelevan kaupungin yrittämiseen. Espoon monimuotoisuus alueidensa suhteen yritysalueista idyllisiin järvimaisemiin on yksi tärkeimmistä kilpailutekijöistä, joista on pidettävä kiinni.

Suurempien alueiden, kuten maiden ja kaupunkien kehittämisessä älykäs erikoistuminen on ollut jo pitkään strateginen valinta, kun pyritään kestävään ja sosiaalisesti osallistavaan kasvuun. Erikoistuminen olisi viisasta pohjautua Aalto-yliopiston huippututkimukseen sen vahvuusalueilla. Espoo voitti 2018 maailman älykkäin yhteisö tittelin, joka koski datan hyödyntämistä ihmislähtöisessä palvelujen kehittämisessä. Esimerkiksi tavallisista valopylväistä älypylväiksi on hieno esimerkki tutkimushankkeesta, missä kaupunki on mukana. Älypylvästeknologialla saadaan tarkempaa tietoa esimerkiksi ympäristöstä, säästä tai liikenteestä ja niiden keräämän datan pohjalle voidaan kehittää uusia palveluita. Näin Espoo on Suomessa ensimmäisenä ottamassa käyttöön 5G-teknologian hyödyt kaikkien käytössä olevissa infrapalveluissa.

Otaniemeen on muodostunut maailmanluokan innovaatioympäristö, osaamisen keskittymä ns. T3-alue, jossa yhdistyvät  tiede, talous ja taide.  T3-alue on myös kulttuurin ja luovan talouden syntysija.  Tieteen keskus on Aalto-yliopisto, jossa se koordinoi kansainvälisessä kärjessä olevia huippuyksiköitä. T3-alueella sijaitsevat myös Suomen suurimmat yritykset sekä näihin yrityksiin verkostoituneet pienemmät yritykset ja startupit.  Verkostot syntyvät suuryritysten ryhmäprojektien  tai paikallisten maantieteellisesti ryhmittyneiden yritysten yhteisprojektien kautta. T3-alueella on perusliiketoiminta-, liiketoimintaa uudistavaa ja kehittäviä verkkoja. Kyvykkäät yritykset   luovat arvoa. Yhteistyö, oppiminen, tiedon jakaminen ja vuorovaikutus  eivät rajoitu vain yritysten keskinäisiin suhteisiin, vaan linkittyy  myös kuntaan, valtioon, eri kansainvälisiin verkostoihin, yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. 

Kaupunkirakennetta tulisi kehittää ottaen huomioon yhteiskunnan muutos, ihmisten tarpeet ja toiveet. Kaupungit ovat avoimia verkostoja, joiden toiminnat vaikuttavat ja  ulottuvat  myös hallinnollisten rajojen ulkopuolelle.  Espoo käsittää viisi aluekeskusta, joilla on omat toiminnalliset kokonaisuutensa ja omat identiteettinsä. Erilaisuutta tulee arvostaa ja kehittää niitä ihmisten toiveiden mukaisesti. Monimuotoisuus  tulee säilyttää käsittäen: tiiviitä ja/tai väljiä kerrostaloalueita, matalia omakotialueita,  aluekeskuksia kaikkine palveluineen, kaupunkiolohuoneineen ja muina yhteisöllisine tiloineen,  ekologisen verkoston ja virkistys-  kulttuuriympäristön. 

Espoon tulee edelleen erottautua   korkean teknologian kaupunkina. Erikoistuminen lisää kestävää ja osallistuvaa kasvua aluetasolla. Vain kasvulla voimme lisätä hyvinvointiamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s